Problem zakwaszenia organizmu

Problem zakwaszenia organizmu

Niedawno w mediach pojawiła się nowa czarna wołga. Tym razem straszy nas się zakwaszeniem organizmu.

O co w tym chodzi? Czy jest to kolejny sposób na wyciąganie od nas pieniędzy?

Zakwaszenie organizmu

Nasz organizm to wielka fabryka biochemiczna. Równowaga kwasowa to mówiąc w prosty sposób, kwaśność płynów znajdujących się we wszystkich zakamarkach ciała. W czasie normalnej pracy organizmu powstaje wiele substancji kwaśnych, metabolitów, które muszą być regularnie usuwane, by odczyn pH organizmu był odpowiedni dla zachodzenia w nim procesów biologicznych. Prawidłowe pH osocza to około 7,3. Normalne życie obniża pH, a proces oddychania oraz działanie nerek podnosi pH.

Regularne posiłki

Produkty kwasotwórcze

Kiedy dostarczamy płyny i jedzenie do organizmu, ma to wpływ na jego kwasowość. Istnieje spora ilość produktów, które powodują wysokie zakwaszenie organizmu, spróbujmy je wymienić. Są to przede wszystkim produkty odzwierzęce, w tym także ryby. Jest w nich bowiem dużo aminokwasów siarkowych. Nie można z nich całkowicie zrezygnować, ale trzeba wiedzieć, że są problemem. (http://prodeacid.pl/opinie-naukowe-i-sklad-kapsulki) Zrezygnować za to można z innych kwaśnych rzeczy, takich jak używki oraz słodycze. Warto wiedzieć, że elementem zakwaszającym organizm jest także stres oraz zły tryb życia, ponieważ organizm gorzej radzi sobie wtedy z kwasami. Brak wysiłku fizycznego, siedzący tryb życia prowadzi do rozwoju coraz niższego pH.

Produkty alkalizujące

Są produkty obniżające pH, ale są też produkty, które są w stanie działać w kierunku przeciwnym. Tak zwane produkty alkalizujące niekoniecznie muszą być nie-kwaśne. Liczy się ich działanie na poziomie cząsteczek chemicznych. Najskuteczniejsze w tym względzie są warzywa i owoce. Lekarze zalecają, by częścią każdego posiłku było warzywo lub owoc właśnie w dużej mierze z tego powodu. Dobrym pomysłem jest też wykorzystywanie nisko przetworzonego nabiału, który również może alkalizować naszą dietę.

Gazometria krwi

Kwestia zakwaszenia organizmu zwykle nie jest osobno badana. Związane jest to z faktem, że komplet badań pozwalających ją określić jest dość złożony. Mamy tutaj bowiem do czynienia z badaniem krwi tętniczej określającym samo pH, ale konieczne jest też zbadanie stężenia dwutlenku węgla i tlenu w surowicy krwi. Tego typu badania zleca się tylko w przypadkach, kiedy istnieją poważne podejrzenia odnośnie chorób płuc lub nerek. Trzeba pamiętać, że badania kwasowości nie da się zrobić domowymi metodami, na przykład przez określanie pH krwi poprzez papierek lakmusowy. Taki wynik nic nam nie powie.