Zakwaszenie organizmu – jak rozpoznać objawy i jak sobie z nim radzić?

Zakwaszenie organizmu – jak rozpoznać objawy i jak sobie z nim radzić?

Niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, stres to główne powody zakwaszenia organizmu (http://prodeacid.pl/opinie-naukowe-i-sklad-kapsulki). Polska to nie jedyny kraj którego mieszkańcy mają problem z zakwaszeniem organizmu – ten stan obejmuje około 85% Europejczyków. Zakwaszenie organizmu to nic innego jak obniżenie pH organizmu, a doprowadza do wielu problemów i chorób, które można uniknąć jeśli odpowiednio zmienimy swoje nawyki.

Jak rozpoznać że nasz organizm jest zakwaszony?

Idealny współczynnik kwasowo – zasadowy wynosi od 7,3 do 7,5. Jeśli jest wyższy to znak że w organizmie jest przewaga substancji zasadowych, natomiast odczyn niższy mówi nam że organizm jest zakwaszony. Poziom który powinien nas już mocno zaniepokoić jest na poziomie 5, i jest to wskaźnik bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Jedną z możliwości sprawdzenia na jakim poziomie jest pH organizmu to zrobienie badań krwi lub moczu, a to da nam pojęcie o stanie naszego zdrowia.

Najczęstsze objawy zakwaszenia

Jeśli organizm jest zakwaszony to bardzo często odczuwamy bóle mięśni i stawów, długotrwałe stany zmęczenia organizmu, senność, nadmierna wagę lub niedowagę, zmiany nastroju oraz pogarszanie się stanu skóry. Mogą pojawić się wypryski na skórze, włosy mają tendencję do wypadania i łamania, paznokcie rozdwajają się i łamią, a ogólnie czujemy spadek formy i poziomu odporności, z czym wiążą się liczne przeziębienia i inne choroby wywołane wirusami.

Przetworzona żywność

Wszystkie te objawy są bardzo uciążliwe i niekorzystne dla człowieka, a jeśli nic z nimi nie zrobimy to możemy doprowadzić do jeszcze poważniejszych schorzeń, to co możemy zrobić najszybciej i to co nam najlepiej pomoże, to przede wszystkim zmiana diety oraz wzrost aktywności fizycznej. Powinniśmy szybko wyeliminować potrawy kwasotwórcze i na ich miejsce wprowadzić produkty zasadotwórcze. Wbrew temu co się wydaje wielu osobom, nie jest to ani trudne, ani skomplikowane. Na początek zapoznajmy się z produktami które powodują nadmierne zakwaszenie.

Produkty powodujące największe zakwaszenie to: mięso i wędliny, ryby, sery, jaja, tłuszcze, słodycze, żywność przetworzona z wieloma konserwantami i substancjami chemicznymi, produkty zbożowe, alkohol, kawa, herbata i słodycze.

Produkty tworzące odczyn zasadowy to: warzywa (w tym szczególnie pomidory, rzodkiewki, cukinie, marchew, buraki i seler), owoce (tropikalne, jagody, arbuzy, maliny i truskawki, awokado), kasze, tłuszcze zasadowe, herbata miętowa i zielona.

Na zakwaszenie organizmu wpływają także lekarstwa przyjmowane przez dłuższy czas.